Algemene informatie over De Panne & Belgische kust

Ontdek De Panne & Belgische kust / Vlaamse kust / De Kust

Wie zegt dat je ver moet reizen voor een leuk weekendje weg of heerlijke strandvakantie / familievakantie / uitwaaivakantie? Op een paar uur rijden vind je diverse gezellige, familievriendelijke badplaatsen aan de Vlaamse kust. Kom ook naar De kust met karakter: De Belgische kust!

Ontdek ook de No.1 parel van de Belgische kust: De Panne & Plopsaland De Panne, Plopsaqua en verblijf in het Plopsa hotel of een andere voordelige vakantie accommodatie.

goedkope vakantie De Panne, Belgische kust

Informatie over De Panne, België

De Panne in België is de meest zuidelijk gelegen No.1 familievriendelijke en gezellige Vlaamse badplaats en gemeente aan de Belgische kust in de Belgische provincie West-Vlaanderen, regio Westhoek. Deze aantrekkelijke kustplaats ligt op een steenworp van de Franse grens. De naam is afgeleid van het woord duinpan. Een pan of panne is een komvormige diepte in de duinen.

De Panne heeft een grote aantrekkingskracht en ook steeds meer buitenlandse toeristen weten de badplaats te vinden. De badplaats heeft een autovrije wandelboulevard met gezellige terrasjes in het centrum en aan de Zeedijk. U kunt er heerlijk tot rust komen. Ook buiten het hoogseizoen is De Panne de ideale bestemming voor een korte of langere vakantie.

waar ligt De Panne?

Geschiedenis De Panne in het kort

De Panne is een gemeente aan de Belgische kust, gelegen in de provincie West-Vlaanderen. Het is ook de meest westelijke gemeente van België.

De geschiedenis van De Panne gaat terug tot in de Middeleeuwen. De naam “De Panne” verwijst naar een uitgestrekt zandgebied dat vroeger in de regio aanwezig was. Gedurende vele eeuwen was De Panne voornamelijk een landbouwgemeente.

Leopold 1 zette in 1831 voet op Belgische bodem en was de eerste koning van België.

In de 19e eeuw begon het toerisme zich te ontwikkelen aan de Belgische kust, en De Panne speelde een belangrijke rol in deze ontwikkeling. In 1883 werd de eerste tramlijn aangelegd tussen De Panne en Adinkerke, wat de toegankelijkheid van de badplaats verbeterde. Het toerisme groeide gestaag en De Panne werd een populaire bestemming voor zowel Belgische als buitenlandse toeristen.

Rond 1900 was De Panne bekend vanwege de grote vissersvloot. Vanwege het ontbreken van een haven moesten deze bootjes over het strand naar zee worden getrokken.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was De Panne het hoofdkwartier van Koning Albert I en de Belgische regering, die in ballingschap waren vanwege de Duitse bezetting. De koninklijke villa, genaamd “Leopold I Esplanade”, werd omgebouwd tot een tijdelijk paleis. Na de oorlog werd De Panne bekend als “Koningin der Badsteden” vanwege de aanwezigheid van de koninklijke familie tijdens de oorlogsjaren.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd De Panne opnieuw bezet door Duitse troepen en werd het gebied zwaar beschadigd. Na de oorlog begon de wederopbouw en langzaam herstelde De Panne zich als een toeristische bestemming.

Vanaf de tweede helft van de 19de eeuw werd het steeds meer een toeristische badplaats en werden er steeds meer woningen gebouwd. Nog steeds zie je het verleden terug in de prachtige Dumontwijk.

Vandaag de dag is De Panne nog steeds een populaire badplaats aan de Belgische kust, met mooie stranden, duinen en een gezellig centrum en in de buurt natuurlijk Plopsaland De Panne.

Troeven De Panne, Vlaamse kust

Prachtige natuurgebieden (wandelen, fietsen)
Strand & zee (zwemmen, waterporten, strandzeilen)
Culinair & winkelen (gevarieerd aanbod restaurants en winkels)
Sport (indoor & outdoor mogelijkheden)
Cultuur (diverse musea)
Familievermaak: Plopsaland De Panne, Plopsaqua, Plopsa Village & Plopsa hotel

Plopsa Hotel, De Panne / Plopsaland hotel De Panne

Vakantie aan De Kust (Vlaamse kust) met karakter, 365 dagen per jaar, 4 seizoenen lang

De Belgische / Vlaamse kust, ook wel De Kust genoemd is gelegen aan de Noordzee, in het noorden vormt het natuurgebied Het Zwin de grens met Nederland en in het zuiden grenst de Belgische kust met het plaatsje De Panne aan Frankrijk. Zij maakt onderdeel uit van de provincie West-Vlaanderen en heeft een lengte van 67 km.

Het is een populaire vakantieregio voor jong en oud die bekend staat om zijn aantrekkelijke zandstranden, charmante kustplaatsen en schilderachtige duinen.

De Belgische kust beschikt over lange zandstranden die tijdens de zomermaanden veel bezoekers trekken. Enkele van de populaire stranden zijn te vinden in De Panne, Oostende, Knokke-Heist, Blankenberge en De Haan.

De Belgische kust is bezaaid met pittoreske kustplaatsen en resorts die een mix van natuurlijke schoonheid en culturele bezienswaardigheden bieden. Enkele opmerkelijke steden zijn Oostende, bekend om zijn levendige sfeer en levendige boulevard, en Knokke-Heist, dat bekend staat om zijn luxe boetieks en kunstgalerijen.

De Belgische kust heeft een duinlandschap direct aan de kust en polderlandschap meer landinwaarts. In het achterland zijn er diverse bosrijke gebieden (Oostduinkerke en De Haan).

Langs de Belgische kust zijn er verschillende natuurreservaten, waaronder het duinenreservaat De Westhoek en De IJzermonding (strand, duinen en polders). In de polders zijn veel soorten vogels te zien. Er zijn veel wandel- en fietsroutes en verspreid liggen diverse bezoekerscentra om meer te weten te komen over de natuur in de omgeving. Het Zwin Natuurpark, gelegen nabij Knokke-Heist, is ook een populaire bestemming voor natuurliefhebbers.

De Belgische kust beschikt over een goed ontwikkeld netwerk van fietspaden, waardoor het een geweldige bestemming is voor fietsliefhebbers. Fietsen kunnen gemakkelijk worden gehuurd en er zijn verschillende fietsroutes waarmee bezoekers de kuststreek kunnen verkennen.

De Vlaamse kust staat bekend om zijn heerlijke zeevruchten, vooral mosselen en garnalen. Bezoekers kunnen genieten van verse visgerechten in de vele visrestaurants en strandcafés langs de kust.

De Belgische kust organiseert het hele jaar door een verscheidenheid aan evenementen en festivals. Denk hierbij aan het festival Oostende voor Anker, dat maritieme tradities viert, en het Zandsculpturenfestival in Blankenberge, waar kunstenaars indrukwekkende zandsculpturen maken.

De Belgische kust is gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer, met regelmatige treinverbindingen vanuit grote steden als Brussel en Gent. Ook voor wie met de auto reist, zijn er voldoende parkeermogelijkheden.

Of u nu op zoek bent naar een ontspannende strandvakantie, buitenactiviteiten of charmante kustplaatsen wilt verkennen, de Belgische kust biedt een scala aan ervaringen voor bezoekers van alle leeftijden.

Weer De Panne, België (Weersvoorspelling De Panne) 

DE PANNE Weer De Panne

LIVE webcams De Panne, België

Even LIVE kijken naar de favoriete badplaats aan de Vlaamse kust? De Panne / La Panne

Klik HIER voor webcam 1: strand De Panne + Zeedijk De Panne

Klik HIER voor webcam 2: webcams divers badplaatsen Belgische kust: o.a. webcam De Panne, webcam Koksijde-Oostduinkerke, webcam Nieuwpoort, webcam Middelkerke-Westende, webcam Oostende, webcam Bredene, webcam De Haan-Wenduine, webcam Blankenberge, webcam Knokke-Heist

Klik HIER voor webcam 3: Strand De Panne

Klik HIER voor een website met drie De Panne webcams (Promenade & strand De Panne)

De Panne & Plopsaland op Youtube

Overzicht Belgische kustgemeentes met badplaatsen

 • Gemeente De Panne
 • Gemeente Koksijde (kustplaatsen: Sint-Idesbald, Koksijde, Oostduinkerke)
 • Gemeente Nieuwpoort (kustplaats: Nieuwpoort)
 • Gemeente Middelkerke (kustplaatsen: Lombardsijde, Westende, Middelkerke)
 • Gemeente Oostende (kustplaatsen: Raversijde, Oostende, Mariakerke)
 • Gemeente Bredene (kustplaats: Bredene)
 • Gemeente De Haan (Wenduine, De Haan)
 • Gemeente Blankenberge (kustplaats: Blankenberge)
 • Gemeente Brugge (kustplaats: Zeebrugge)
 • Gemeente Knokke-Heist (Knokke, Heist, Duinbergen, Albertstrand, het Zoute )

Goedkope vakantie accommodaties Belgische kust (PROMO)

Booking.com

Zoek een goedkope vakantie accommodatie in De Panne

Booking.com

Ons Motto: GOED, BETER, BELGISCHE KUST

Zin om te wandelen lang de Belgische kust / Vlaamse kust?

Wandelen lang de Belgische kust met kustwandelroute app

Wil je de prachtige natuur langs de Belgische kust verkennen? Download dan de speciale kustwandelroute app

Met kustwandelroute app kan je zelf je perfecte wandeling samenstellen. Je bepaalt zelf waar je wandelt en hoe lang je wandelt over de wandelpaden aan de Belgische kust. De Kustwandelroute telt 180 kilometer wandelplezier.

VEELGESTELDE VRAGEN OVER DE PANNE (FAQ)

Is De Panne een leuke vakantiebestemming?

De Panne is een leuke vakantiebestemming voor jong en oud! Het is een mooie badplaats in België, gelegen aan de Noordzeekust. Het heeft prachtige zandstranden waar je kunt ontspannen en genieten van de zee. Daarnaast zijn er veel leuke activiteiten en attracties voor zowel volwassenen als kinderen, zoals Plopsaland De Panne, een populair pretpark. Er zijn ook verschillende restaurants, winkels en gezellige cafés waar je kunt genieten van heerlijk eten en drinken. Kortom, De Panne biedt een mooie mix van ontspanning, plezier en entertainment voor een geslaagde vakantie.

Hoeveel kost 1 week vakantie in De Panne?

De prijs van een week vakantie in De Panne kan variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals het type accommodatie, de periode waarin je gaat en extra activiteiten die je wilt doen. Gemiddeld kun je verwachten dat de kosten voor een week vakantie in De Panne tussen de €500 en €1000 liggen, inclusief accommodatie en basisvoorzieningen. Het is altijd aan te raden om prijzen te vergelijken en verschillende opties te overwegen voordat je een definitieve beslissing neemt.

Wat is de beste tijd om naar De Panne te gaan?

De beste tijd om naar De Panne te gaan is meestal tijdens de zomermaanden, van juni tot augustus, wanneer het weer meestal warm en zonnig is. Dit is ook het hoogseizoen, dus het strand en de attracties kunnen druk zijn. Als je liever minder drukte hebt, kun je overwegen om in het voor- of najaar te gaan, wanneer het nog steeds aangenaam weer is maar de drukte minder is. Het hangt ook af van je persoonlijke voorkeuren en activiteiten die je wilt doen, zoals het bezoeken van pretparken of genieten van watersporten.

Heeft De Panne een mooi strand?

De Panne heeft een mooi strand. Het is breed en langgerekt, met zacht zand en duinen langs de kustlijn. Het strand is ideaal om te ontspannen, te wandelen of te genieten van watersportactiviteiten.

Wat zijn de grootste bezienswaardigheden in De Panne

In De Panne zijn er verschillende grote bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om te bezoeken. Hier zijn enkele van de bekendste:

 1. Het strand van De Panne: Het uitgestrekte zandstrand is een populaire attractie voor zowel locals als toeristen. Het is een perfecte plek om te ontspannen, te zonnebaden en te genieten van de frisse zeelucht.
 2. Plopsaland De Panne: Dit pretpark is een absolute MUST VISIT voor gezinnen met kinderen. Het is het eerste en grootste themapark van de Plopsa-groep en biedt attracties, shows en ontmoetingen met bekende Plopsa-personages.
 3. Natuurgebied De Westhoek: Dit prachtige natuurgebied strekt zich uit over De Panne en de omliggende gemeenten. Het is de ideale plek om te wandelen of te fietsen en te genieten van de diversiteit aan flora en fauna.
 4. Esplanade: Dit is het centrale plein van De Panne, omringd door gezellige restaurants, cafés en winkels. Het is een levendige plek waar je kunt genieten van een hapje en een drankje terwijl je het lokale leven bewondert.
 5. Het Kasteel van De Panne: Dit historische kasteel is gelegen in het centrum van De Panne en dateert uit de 19e eeuw. Helaas is het niet open voor het publiek, maar het is nog steeds een prachtig gebouw om te bewonderen tijdens een wandeling door de stad.

Dit zijn slechts enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden in De Panne. Er is nog veel meer te ontdekken en te doen in deze charmante Belgische kustplaats.

Zijn er betaalbare hotels in De Panne?

Er zijn verschillende betaalbare hotels in De Panne. Enkele populaire opties zijn Hotel Royal, Hotel Villa Select, Hotel Donny en Hotel Cajou. Het is raadzaam om de prijzen te vergelijken en recensies te lezen om het beste hotel te vinden dat past bij je budget en behoeften. Klik HIER voor meer betaalbare hotels in De Panne!

Wat zijn de beste familiehotels in De Panne?

Er zijn verschillende goede familiehotels in De Panne waaruit je kunt kiezen. Hier zijnkele aanbevelingen:

 1. Hotel ibis De Panne: Dit hotel ligt op loopafstand van het strand en biedt comfortabele kamers en een speeltuin voor kinderen.
 2. Hotel Villa Select: Dit charmante hotel biedt familiekamers en suites, evenals een binnenzwembad en een speelkamer voor kinderen.
 3. Hotel Escale: Dit hotel ligt direct aan het strand en beschikt over familiekamers, een speelkamer en een buitenzwembad.
 4. Hotel Cajou: Dit familiehotel heeft ruime kamers, een speelkamer en een speeltuin. Het ligt ook dicht bij het strand.
 5. Hotel Iris: Dit gezinsvriendelijke hotel heeft comfortabele kamers en een speelkamer voor kinderen. Het ligt op loopafstand van het strand.

Dit zijn slechts enkele van de beste familiehotels in De Panne. Het is altijd een goed idee om beoordelingen te lezen en te kijken naar de specifieke voorzieningen die elk hotel biedt om er zeker van te zijn dat het aan je behoeften voldoet.

Zijn er musea in De Panne?

Er zijn verschillende musea in De Panne. Een van de bekendste is het Paul Delvaux Museum, dat gewijd is aan het werk van de Belgische surrealistische kunstenaar Paul Delvaux. Daarnaast is er ook het Museum Cabour, dat de geschiedenis en evolutie van de kustgemeente De Panne belicht. Ten slotte is er nog het Folklore Museum, waar je meer kunt leren over de lokale tradities en volkskunst

Heeft de Panne een markt?

De Panne heeft een wekelijkse markt. Deze vindt plaats op dinsdagochtend op het marktplein. Op de markt kun je onder andere verse producten, kleding, bloemen en andere goederen vinden.

Wat is gratis in De Panne?

In De Panne zijn er verschillende gratis activiteiten en attracties die je kunt verkennen. Enkele voorbeelden zijn:

 1. Het strand: Het prachtige zandstrand van De Panne is vrij toegankelijk. Je kunt hier genieten van een wandeling, picknick of gewoon ontspannen in de zon.
 2. Duinen: De natuurlijke duinen van De Panne bieden een mooie omgeving om te verkennen. Je kunt wandelen, fietsen of gewoon genieten van het landschap.
 3. Bezoek aan de Esplanade: De Esplanade is een promenade langs de kustlijn van De Panne. Hier kun je een wandeling maken en genieten van het uitzicht op zee.
 4. Kinderattracties: Als je met kinderen reist, zijn er verschillende speeltuinen en speelpleinen in De Panne die gratis toegankelijk zijn.
 5. Natuurreservaat De Westhoek: Op ongeveer 10 kilometer van De Panne ligt het natuurreservaat De Westhoek. Hier kun je genieten van wandelingen door de natuur en de vogels observeren.

Houd er rekening mee dat sommige activiteiten of evenementen mogelijk seizoensgebonden zijn en kunnen variëren. Het is altijd een goed idee om vooraf te controleren of er kosten aan verbonden zijn.

Zijn er All inclusive hotels in De Panne?

Er zijn verschillende all-inclusive hotels in De Panne. Enkele populaire opties zijn hotel La Terrasse, Hotel Sfinx, en hotel Ibis De Panne. Deze hotels bieden doorgaans maaltijden, drankjes en andere voorzieningen aan in hun all-inclusive pakketten. Het is raadzaam om rechtstreeks contact op te nemen met de hotels voor meer informatie over hun specifieke all-inclusive aanbiedingen.

Is De Panne een kindvriendelijk vakantiebestemming?

De Panne is een kindvriendelijke vakantiebestemming. Het is een kustplaats in België met veel familie-georiënteerde activiteiten en attracties. Er zijn brede zandstranden waar kinderen kunnen spelen en zwemmen. Daarnaast heeft De Panne ook een aantal leuke attractieparken, zoals Plopsaland De Panne, dat populair is bij kinderen van alle leeftijden. Er zijn ook speeltuinen, fietspaden en wandelpaden waar gezinnen samen van kunnen genieten. Over het algemeen is De Panne een geweldige keuze voor gezinnen die op zoek zijn naar een kindvriendelijke vakantiebestemming.

Zijn er veel restaurants in De Panne?

Er zijn verschillende restaurants in De Panne. De stad biedt een verscheidenheid aan eetgelegenheden, variërend van lokale Belgische keuken tot internationale gerechten. Of je nu op zoek bent naar een gezellige brasserie, een visrestaurant of een pizzeria, je zult zeker een restaurant vinden dat aan je culinaire voorkeuren voldoet.

Zijn er supermarkten in De Panne?

Er zijn supermarkten in De Panne. Enkele van de populaire supermarkten in de stad zijn Delhaize, Carrefour en Spar.

Kan ik een betaalbaar vakantiehuis huren in De Panne?

Er zijn verschillende opties om betaalbare vakantiehuizen te huren in De Panne. Je kunt beginnen met het zoeken van een betaalbare vakantieverblijf op deze website. Het is handig om de zoekfilters te gebruiken om de prijsklasse aan te passen aan je budget. Daarnaast kan het nuttig zijn om buiten het hoogseizoen te reizen, aangezien de prijzen voor vakantiehuizen dan over het algemeen lager zijn.

Ligt De Panne vlakbij Plopsaland De Panne?

De Panne ligt vlakbij Plopsaland De Panne. Plopsaland De Panne is gelegen in De Panne, een kuststad in België. Het pretpark ligt op een korte afstand van het centrum van De Panne en is gemakkelijk te bereiken.

Welke hotels liggen vlakbij Plopsaland De Panne?

Er zijn verschillende hotels die vlakbij Plopsaland De Panne liggen. Enkele opties zijn:

1. Plopsa hotel: Dit hotel ligt naast Plopsaland De Panne. Het heeft comfortabele kamers en biedt een restaurant en bar.

2. Hotel Ibis De Panne: Dit hotel ligt op ongeveer 1 km afstand van Plopsaland. Het heeft moderne kamers en faciliteiten zoals een bar en restaurant.

3. Hotel Cajou: Dit hotel ligt op ongeveer 500 meter van Plopsaland. Het biedt kamers met een eigen badkamer en heeft een restaurant en bar.

4. Hotel Donny: Dit hotel ligt op ongeveer 1,5 km afstand van Plopsaland. Het heeft luxe kamers, een wellnesscentrum en een restaurant.

Het is altijd aan te raden om van tevoren te controleren of er beschikbaarheid is en te reserveren, vooral tijdens drukke periodes.

Waarom is De Panne een leuke vakantiebestemming aan de Belgische kust?

De Panne heeft verschillende redenen waarom het een aantrekkelijk vakantiebestemming voor jong en oud is:

Prachtige stranden: De Panne heeft mooie zandstranden die ideaal zijn om te ontspannen, zonnebaden en strandactiviteiten zoals volleyballen of wandelen.

Plopsaland De Panne: Dit populaire pretpark is een grote attractie voor gezinnen. Het biedt verschillende attracties en shows voor kinderen van alle leeftijden.

Natuurlijke schoonheid: De Panne ligt dicht bij het natuurreservaat “De Westhoek”, waar je kunt genieten van wandelingen in de duinen en bossen. Het is een geweldige plek om te ontspannen en te genieten van de rustige omgeving.

Fietsmogelijkheden: De Panne is een fietsvriendelijke bestemming met tal van fietspaden die je kunt verkennen. Het is een geweldige manier om de omgeving te verkennen en te genieten van de prachtige landschappen.

Culinaire ervaring: De Panne heeft een breed scala aan restaurants en eetgelegenheden waar je kunt genieten van heerlijke lokale gerechten en verse zeevruchten.

Diversiteit aan activiteiten: Naast het strand en het pretpark biedt De Panne ook andere activiteiten zoals watersporten, golfen, winkelen en lokale markten bezoeken.

Nabijheid van andere bezienswaardigheden: De Panne ligt op korte afstand van andere populaire bestemmingen zoals Brugge, Gent en Oostende, waardoor het gemakkelijk is om dagtochten te maken en meer van België te ontdekken.

Kortom, De Panne biedt een perfecte mix van natuur, cultuur, activiteiten en ontspanning, waardoor het een geweldige vakantiebestemming is voor zowel gezinnen als individuele reizigers.