Bezienswaardigheden De Panne

Wat zijn de bezienswaardigheden in De panne? Wat is er te zien in De Panne en omstreken?
Ontdek de troeven van De Panne en de verdere kustregio en achterland (natuur, cultuur, sport, culinair, vertier & amusement) .

Leopold 1 Monument (Esplanade)

Tekst op Leopold I monument in het Nederlands

‘Hier Is Leopold de eerste koning van België op de 17e dag van de maand juli anno 1831 binnengekomen op Belgische grond en plechtig ontvangen.

(Het monument dateert van 1958 en is gemaakt door Rene Cliquet

Leopold Joris Christiaan Frederik (Leopold I) was van 1831 tot 1865 de eerste Koning der Belgen. Hij kwam vanuit Engeland met de boot aan in Calais en is toen per koets over het strand naar België gereden.

Belgische eretekens Leopold I:

Grootmeester met Keten in de Leopoldsorde
Militair Kruis 1ste Klasse

Kustomgeving

De kustomgeving en het binnenland rondom De Panne is uitermate geschikt voor wandelliefhebbers.

  • Doornpanne wandeling (8 km) (Vertrekpunt Koksijde)
  • Koolhof wandeling (7.8 km) (Vertrekpunt Nieuwpoort)
  • Ter Yde wandeling (7.1 km) (Vertrekpunt Oostduinkerke)
  • Westhoek wandeling (14.4 km) Vetrekpunt De Panne)
  • Helmpad: In het natuurreservaat Westhoek vind je het Helmpad. Deze leid je door het natuurpark. (1.7 km)
  • Sleedoornpad; Vanaf het natuur en educatiecentrum Nachtegaal kan je als slingerend door het Calmeynbos en de Oosthoekduinen wandelen. (2.9 km)

De Panne strand

Het immense strand van De Panne heeft een grote aantrekkingskracht op vele mensen. Gedurende het hele jaar bezoeken vele toeristen deze plaats vanwege het aantrekkelijk brede zandstrand.
Gedurende het seizoen krijgt het strand een ander karakter. In het voorjaar en de zomer tref je hier vele parasols en badhokjes aan en vind je aan en op het strand vele terrasjes. In de winter is het strand verlaten en is er meer ruimte voor rust en komen de meeste om lekker uit te waaien.

Educatiecentrum De Nachtegaal

Adres: Olmendreef 2, De Panne
Website: www.vbncdenachtegaal.be

Bezoekerscentrum Natuurreservaat De Doornpanne

Adres: Doornpannestraat 2, Oostduinkerke

Kerken in De Panne:

  • Sint-Petruskerk
  • Onze-Lieve-Vrouwekerk
  • Koninklijke Kapel

Militaire begraafplaats

Dit militaire kerkhof ligt aan de noordoostelijke kant van de gemeentelijke begraafplaats, bij het natuurreservaat Oosthoek en het Calmeynbos. Op dit militaire kerkhof liggen Belgische en Franse soldaten die tijdens de WO1 als WO2 zijn gesneuveld.

Nostalgisch Media Museum

Website: www.nostalgischmediamuseum.be
Open iedere laatste zaterdag van de maand.

Retrohuis ‘De Viswinkel’

Adres: Kasteelstraat 52-54

Tramrit in een historische tram van De Panne naar Adinkerke, Nieuwpoort of Koksijde

Deze oude trams rijden tijdens de open monumentendag, in juli en augustus en tijdens de paasdagen en kerstperiode
Kijk voor meer informatie op: www.ttonoordzeevzw.be.

Trammuseum in De Panne

Bekijk tijdens de zomervakantie en met sommige feestdagen in de stelplaats in De Panne diverse oude paardentrams, stoomtrams en de elektrische tram
Adres: Loskaai 15, De Panne
Kijk voor meer informatie op: www.ttonoordzeevzw.be.

Cultuurhuis de Scharbiellie, De Panne

In het cultuurhuis De Scharbiellie (as) vind je een permanent museum rond de Oceanische kunstcollectie van Paul Simpelaere uit De Panne. In 2000 kreeg de gemeente De Panne deze speciale collectie in langdurige bruikleen. Het museum bied ook ruimte voor wisselende tentoonstellingen en kleine culturele evenementen zoals concerten en poëzieavonden.

Adres: Kasteelstraat 34, 8660 De Panne, België

Petanque Club Jeanne D’arc

Adres : Jeanne D’arcplein 1, 8660 De Panne

Vanaf 1 april elke zaterdag

Vanaf 1 juli elke woensdag

Dumontwijk De Panne

De Dumontwijk (sinds 1995 een beschermd stadsgezicht) is een prachtige wijk gelegen in de duinen van de Panne. Zij is vernoemd naar de architect die deze eind 19de – begin 20ste eeuw de wijk deze wijk heeft gerealiseerd. In deze wijk vind je prachtige landelijke cottages en villa’s.

Het verhaal

Rosalie was 12 jaar op het moment dat het verhaal zich afspeelt. Ze was een mooi meisje van goede Brusselse afkomst. Chareltje, haar toenmalig liefje, was de zoon van een visboer uit De Panne en ook twaalf jaar. Een knap en sportief ventje, maar een deugniet. Doorheen het verhaal haalt Rosalie leuke herinneringen op van haar tijd met Chareltje in De Panne en aan iedere herinnering is een tof spelletje gekoppeld. Bron: Toerisme De Panne (Gemeentehuis, Zeelaan 21).

Natuurreservaten

Het duinlandschap van de Belgische kust bestrijkt een groot gebied en is voor vele natuur- en fietsliefhebbers van natuurreservaten een ware attractie. In dit duingebied zijn diverse wandel- en fietsroutes aangelegd.
Het natuurgebied rondom De Panne is zijn 640 hectare tot het op één na grootste natuurreservaat van Vlaanderen.
Gedurende het gehele jaar worden er in deze natuurreservaten aan de belgische kust en rondom De Panne diverse korte en lange wandelingen met of zonder thema georganiseerd. Hierbij kan men op individuele of groepsverband met of zonder gidsen diverse routes afleggen.
Wandel en fietsroutes zijn tegen een geringe vergoeding te verkrijgen in het Educatiecentrum De Nachtegaal van De Panne. In dit centrum heeft men een vaste tentoonstelling over de, zee en strand en vorming van de duinen.

Natuurreservaat De Westhoek

(350 Hectare)

Natuurreservaat De Westhoek

Ligt vlak bij De Panne Natuurreservaat De Doornpanne (Koksijde). In dit reservaat vind u diverse wandelpaden en vind u de hoogste duin van de Belgische kust (Hoge Blekker)
Het westhoekreservaat is het oudste natuurreservaat van Vlaanderen met een duinengebied met maar liefs 11 km aan wandelpaden.

De Oosthoek reservaat

61 hectare

De Houtsaegerduinen

80 hectare

Hoge Blekker

Natuurreservaat van 18 hectare

De Hoge Blekker is een natuurreservaat in de Belgische kustgemeente Koksijde. Het ligt langs de weg tussen Koksijde-Bad en Koksijde-Dorp.
Het domein, 18 ha groot, maakt deel uit van een omvangrijk duincomplex waartoe ook de Schipgatduinen en de Doornpanne behoren.

De Hoge Blekker, het duin die zijn naam gaf aan het domein, is de hoogste duinrug (33 m) aan de Vlaamse kust. Blekker of Blinkaart is de volkse benaming voor onbegroeide duinheuvel die het zonlicht weerkaatst (blekken of blinken).

Kerkepannebos

6 hectare

Natuurreservaat Platier D’oye (Gravelines)

Vlak bij de Panne in Gravelines heb je het natuurreservaat Platier D’oye. Dit reservaat is 400 hectare groot en er worden rondleidingen met gidsen gegeven.

Natuurreservaat Ter Yde

80 hectare in Oostduinkerke

Kijk voor meer informatie op www.koksijde.be.

Wandelen natuur & Strand De Panne

Wandelen lang de Belgische kust met APP

Wil je de prachtige natuur langs de Belgische kust verkennen? Download dan de speciale kustwandelroute app

Met kustwandelroute app kan je zelf je perfecte wandeling samenstellen. Je bepaalt zelf waar je wandelt en hoe lang je wandelt over de wandelpaden aan de Belgische kust. De Kustwandelroute telt 180 kilometer wandelplezier

Download de kustwandelroute app voor:

Google Play, iTunes

Permanente tentoonstelling Oceanische kunst & cultuurhuis

De Scharbiellie
Kasteelstraat 34, De Panne

Bovenstaande teksten zijn onder voorbehoud van wijzigingen.
Hoewel wij van deze website ons best doen om alle informatie zo goed en foutloos mogelijk te verwoorden, kunnen wij niet verantwoordelijk / aansprakelijk worden gesteld voor eventuele fouten.