Bezienswaardigheden De Panne, Belgische kust

Wat zijn de bezienswaardigheden in De panne? Wat is er te zien in De Panne en omstreken?
Ontdek de troeven van De Panne en de verdere kustregio en achterland (natuur, cultuur, sport, culinair, vertier & amusement). (Let op! Er kunnen Coronamaatregelen  van toepassing zijn! Ga veilig op stap!)

Leopold 1 Monument, Esplanade De Panne, België

Leopold 1 Monument (Esplanade)

Tekst op Leopold I monument in het Nederlands

‘Hier Is Leopold de eerste koning van België op de 17e dag van de maand juli anno 1831 binnengekomen op Belgische grond en plechtig ontvangen.

(Het monument dateert van 1958 en is gemaakt door Rene Cliquet

Leopold Joris Christiaan Frederik (Leopold I) was van 1831 tot 1865 de eerste Koning der Belgen. Hij kwam vanuit Engeland met de boot aan in Calais en is toen per koets over het strand naar België gereden.

Leopold 1 Monument, Esplanade De Panne, België

Belgische eretekens Leopold I:

Grootmeester met Keten in de Leopoldsorde
Militair Kruis 1ste Klasse

Kustomgeving (wandelen langs de Vlaamse kust)

De kustomgeving en het binnenland rondom De Panne is uitermate geschikt voor wandelliefhebbers.

  • Doornpanne wandeling (8 km) (Vertrekpunt Koksijde)
  • Koolhof wandeling (7.8 km) (Vertrekpunt Nieuwpoort)
  • Ter Yde wandeling (7.1 km) (Vertrekpunt Oostduinkerke)
  • Westhoek wandeling (14.4 km) Vetrekpunt De Panne)
  • Helmpad: In het natuurreservaat Westhoek vind je het Helmpad. Deze leid je door het natuurpark. (1.7 km)
  • Sleedoornpad; Vanaf het natuur en educatiecentrum Nachtegaal kan je als slingerend door het Calmeynbos en de Oosthoekduinen wandelen. (2.9 km)

Zandstrand De Panne, Belgie 

Het strand van De Panne is gelegen aan de Belgische kust in West-Vlaanderen. Het is een populaire bestemming voor zowel toeristen als lokale bewoners. Het strand van De Panne is het breedste strand van België. Het zand op het strand is fijn en zacht, ideaal om te ontspannen of te spelen.

Er zijn verschillende strandbars en restaurants langs het strand waar je kunt genieten van een hapje en een drankje. Het strand van De Panne is ook bekend om zijn mooie duinen. Het gebied rondom het strand is beschermd en maakt deel uit van het natuurreservaat De Westhoek. Het strand biedt verschillende faciliteiten, zoals toiletten, douches en kleedkamers.

Er zijn ook verschillende sportactiviteiten beschikbaar, zoals beachvolleybal en strandzeilen. Tijdens de zomermaanden worden er regelmatig evenementen georganiseerd op het strand, zoals muziekoptredens en sportwedstrijden.

Het strand van De Panne is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Er is een tramlijn die langs de kust rijdt en verschillende haltes heeft in de buurt van het strand.

Gedurende het hele jaar bezoeken vele toeristen deze plaats vanwege het aantrekkelijk brede zandstrand.

Gedurende het seizoen krijgt het strand een ander karakter. In het voorjaar en de zomer tref je hier vele parasols en badhokjes aan en vind je aan en op het strand vele terrasjes. In de winter is het strand verlaten en is er meer ruimte voor rust en komen de meeste om lekker uit te waaien.

Kortom, het strand van De Panne biedt een prachtige omgeving om te ontspannen, te genieten van de zon en te genieten van verschillende activiteiten.

Strand De Panne, België
Plopsa Village

Educatiecentrum De Nachtegaal

Educatiecentrum De Nachtegaal De Panne is een educatief centrum gelegen in De Panne, België. Het centrum biedt verschillende educatieve programma’s en activiteiten aan voor zowel kinderen als volwassenen.

Het doel van Educatiecentrum De Nachtegaal is om mensen bewust te maken van de natuur en het milieu en hen te inspireren om duurzame keuzes te maken. Ze organiseren bijvoorbeeld natuurexpedities, workshops en lezingen over diverse onderwerpen zoals biodiversiteit, energiebesparing en ecologisch tuinieren.

Daarnaast beschikt Educatiecentrum De Nachtegaal ook over een bezoekerscentrum waar bezoekers meer kunnen leren over de lokale flora en fauna. Er zijn verschillende tentoonstellingen en educatieve displays te vinden.

Kortom, Educatiecentrum De Nachtegaal De Panne is een plek waar educatie en natuur samenkomen, en waar mensen worden gestimuleerd om hun steentje bij te dragen aan een duurzamere wereld.

Adres: Olmendreef 2, De Panne
Website: www.vbncdenachtegaal.be

Bezoekerscentrum Natuurreservaat De Doornpanne

Natuurreservaat De Doornpanne is een beschermd natuurgebied gelegen tussen de badplaatsen Koksijde en Oostduinkerke in de provincie West-Vlaanderen, België. Het reservaat heeft een oppervlakte van ongeveer 235 hectare.

De Doornpanne is een afwisselend landschap bestaande uit duinen, bossen, graslanden en vijvers. Het is de thuisbasis van diverse planten- en diersoorten, waaronder zeldzame orchideeën, talrijke vogelsoorten en verschillende soorten reptielen en amfibieën.

Bezoekers kunnen genieten van verschillende wandelroutes die door het reservaat lopen en zo de schoonheid van het gebied ontdekken. Er is ook een bezoekerscentrum waar bezoekers meer te weten kunnen komen over de lokale flora en fauna en het belang van natuurbescherming.

Het Natuurreservaat De Doornpanne biedt een prachtige omgeving voor natuurliefhebbers en is een ideale plek voor rust en ontspanning in de natuur.

Adres: Doornpannestraat 2, Oostduinkerke

Kerken in De Panne

  • Sint-Petruskerk
  • Onze-Lieve-Vrouwekerk
  • Koninklijke Kapel

Militaire begraafplaats

Dit militaire kerkhof ligt aan de noordoostelijke kant van de gemeentelijke begraafplaats, bij het natuurreservaat Oosthoek en het Calmeynbos. Op dit militaire kerkhof liggen Belgische en Franse soldaten die tijdens de WO1 als WO2 zijn gesneuveld.

Nostalgisch Media Museum

Het Nostalgisch Media Museum in De Panne is een unieke bezienswaardigheid waar bezoekers kunnen genieten van een reis terug in de tijd en herinneringen kunnen ophalen aan de oude media van vroeger. Het museum biedt een uitgebreide collectie van vintage radio’s, televisies, platenspelers, telefoonapparaten en nog veel meer.

Bezoekers kunnen de verschillende tentoonstellingsruimtes verkennen en zich onderdompelen in de geschiedenis van de media. Er worden regelmatig demonstraties gegeven van oude apparaten en er is zelfs een speciale ruimte waar bezoekers kunnen genieten van oude films en televisieprogramma’s.

Het museum is niet alleen interessant voor volwassenen die zich de tijd van vooruitgang herinneren, maar ook voor jongere generaties die willen ontdekken hoe media vroeger werd ervaren. Het is een educatieve en interactieve ervaring voor het hele gezin.

Website: www.nostalgischmediamuseum.be
Open iedere laatste zaterdag van de maand.

Retrohuis ‘De Viswinkel’

Adres: Kasteelstraat 52-54

Tramrit in een historische tram van De Panne naar Adinkerke, Nieuwpoort of Koksijde

Deze oude trams rijden tijdens de open monumentendag, in juli en augustus en tijdens de paasdagen en kerstperiode
Kijk voor meer informatie op: www.ttonoordzeevzw.be.

Trammuseum in De Panne

Het Trammuseum in De Panne, België, is een museum gewijd aan het behoud en de presentatie van de geschiedenis van trams. Hier wat informatie over het museum:

Het museum herbergt een verzameling vintage trams, waaronder zowel door paarden getrokken trams als elektrische trams die ooit in België werden gebruikt. Bezoekers kunnen de trams verkennen en meer te weten komen over hun geschiedenis en betekenis.

Het adres van het Trammuseum: Loskaai 15, De Panne

Het museum biedt rondleidingen aan, waarbij deskundige gidsen informatie geven over de trams en hun historische context. De rondleidingen geven een dieper inzicht in de tentoonstellingen en de ontwikkeling van trams door de jaren heen.

Het Trammuseum is doorgaans geopend van april tot november, op woensdag, zaterdag, zondag en feestdagen. Het museum gaat open om 14.00 uur en sluit om 18.00 uur. Onder voorbehoud van wijzigen. Kijk voor meer informatie op: www.ttonoordzeevzw.be.

Bereikbaarheid: Het museum is rolstoeltoegankelijk en er zijn parkeerplaatsen beschikbaar voor bezoekers. Het wordt aanbevolen om de website van het museum te raadplegen of rechtstreeks contact met hen op te nemen voor gedetailleerde toegankelijkheidsinformatie.

Dumontwijk De Panne

De Dumontwijk is een prachtige woonwijk in De Panne, een gemeente in de provincie West-Vlaanderen, België. Het staat bekend om zijn prachtige en goed bewaarde Belle Époque-architectuur, die dateert uit de late 19e en vroege 20e eeuw en is sinds 1995 een beschermd stadsgezicht.

De Dumontwijk is vernoemd naar de bekende Belgische architect Albert Dumont. Hij ontwierp en ontwikkelde dit gebied aan het einde van de 19e eeuw met de bedoeling een badplaats met een uitgesproken architectonische stijl te creëren. De huizen in Dumontwijk combineren Art Nouveau- en Art Deco-elementen, gekenmerkt door hun sierlijke gevels, ingewikkelde balkons en decoratieve details.

De Dumontwijk ligt vlakbij het strand en biedt een schilderachtige omgeving voor bewoners en bezoekers. De buurt staat bekend om zijn rustige sfeer en is een ideale plek voor een ontspannen wandeling of fietstocht. Het nabijgelegen Dumontplein is een centraal ontmoetingspunt en beschikt over cafés en winkels. In deze wijk vind je prachtige landelijke cottages en villa’s. Over het geheel genomen is de Dumontwijk in De Panne een charmante wijk met een rijk architectonisch erfgoed.

Dumontwijk, De Panne, Belgische kust
Dumontwijk, De Panne, Belgische kust
Dumontwijk, De Panne, Belgische kust

Het verhaal: Rosalie in De Panne

Rosalie was 12 jaar op het moment dat het verhaal zich afspeelt. Ze was een mooi meisje van goede Brusselse afkomst. Chareltje, haar toenmalig liefje, was de zoon van een visboer uit De Panne en ook twaalf jaar. Een knap en sportief ventje, maar een deugniet. Doorheen het verhaal haalt Rosalie leuke herinneringen op van haar tijd met Chareltje in De Panne en aan iedere herinnering is een tof spelletje gekoppeld. Bron: Toerisme De Panne (Gemeentehuis, Zeelaan 21).

Natuurreservaten rondom De Panne

Zin om te wandelen? Het duinlandschap van de Belgische kust bestrijkt een groot gebied en is voor vele natuur- en fietsliefhebbers van natuurreservaten een ware attractie. In dit duingebied zijn diverse wandel- en fietsroutes aangelegd.

Het natuurgebied rondom De Panne is zijn 640 hectare tot het op één na grootste natuurreservaat van Vlaanderen.

Gedurende het gehele jaar worden er in deze natuurreservaten aan de Belgische kust en rondom De Panne diverse korte en lange wandelingen met of zonder thema georganiseerd. Hierbij kan men op individuele of groepsverband met of zonder gidsen diverse routes afleggen.
Wandel en fietsroutes zijn tegen een geringe vergoeding te verkrijgen in het Educatiecentrum De Nachtegaal van De Panne. In dit centrum heeft men een vaste tentoonstelling over de, zee en strand en vorming van de duinen.

Natuurreservaat De Westhoek

(350 Hectare)

Natuurreservaat De Westhoek

Ligt vlak bij De Panne Natuurreservaat De Doornpanne (Koksijde). In dit reservaat vind u diverse wandelpaden en vind u de hoogste duin van de Belgische kust (Hoge Blekker)
Het westhoekreservaat is het oudste natuurreservaat van Vlaanderen met een duinengebied met maar liefs 11 km aan wandelpaden.

De Houtsaegerduinen

Houtsaegerduinen is een natuurreservaat gelegen in De Panne, een gemeente aan de Belgische kust. Het staat bekend om zijn prachtige zandduinen en diverse flora en fauna. Het reservaat is een populaire bestemming voor natuurliefhebbers en wandelaars en biedt verschillende goed gemarkeerde wandelpaden om te verkennen. Bezoekers kunnen genieten van de vredige sfeer, de plaatselijke fauna observeren en genieten van het adembenemende uitzicht op de duinen en het omliggende landschap. Of je nu op zoek bent naar een ontspannen dagje in de natuur of een actief buitenavontuur, de Houtsaegerduinen in De Panne is zeker een bezoek waard.

Hoge Blekker

Natuurreservaat van 18 hectare

De Hoge Blekker is een natuurreservaat in de Belgische kustgemeente Koksijde. Het ligt langs de weg tussen Koksijde-Bad en Koksijde-Dorp. Het domein, 18 ha groot, maakt deel uit van een omvangrijk duincomplex waartoe ook de Schipgatduinen en de Doornpanne behoren.

De Hoge Blekker, het duin die zijn naam gaf aan het domein, is de hoogste duinrug (33 m) aan de Vlaamse kust. Blekker of Blinkaart is de volkse benaming voor onbegroeide duinheuvel die het zonlicht weerkaatst (blekken of blinken).

Natuurreservaat De Doornpanne

Natuurreservaat De Doornpanne is een beschermd natuurgebied gelegen tussen de badplaatsen Koksijde en Oostduinkerke in de provincie West-Vlaanderen, België. Het reservaat heeft een oppervlakte van ongeveer 235 hectare.

De Doornpanne is een afwisselend landschap bestaande uit duinen, bossen, graslanden en vijvers. Het is de thuisbasis van diverse planten- en diersoorten, waaronder zeldzame orchideeën, talrijke vogelsoorten en verschillende soorten reptielen en amfibieën.

Bezoekers kunnen genieten van verschillende wandelroutes die door het reservaat lopen en zo de schoonheid van het gebied ontdekken. Er is ook een bezoekerscentrum waar bezoekers meer te weten kunnen komen over de lokale flora en fauna en het belang van natuurbescherming.

Het Natuurreservaat De Doornpanne biedt een prachtige omgeving voor natuurliefhebbers en is een ideale plek voor rust en ontspanning in de natuur.

Kerkepannebos

6 hectare

Natuurreservaat Platier D’oye (Gravelines)

Vlak bij de Panne in Gravelines heb je het natuurreservaat Platier D’oye. Dit reservaat is 400 hectare groot en er worden rondleidingen met gidsen gegeven.

Natuurreservaat Ter Yde

80 hectare in Oostduinkerke

Kijk voor meer informatie op www.koksijde.be

Wandelen langs de Belgische kust met de wandelknooppunt app

Wil je de prachtige natuur langs de Belgische kust en het achterland (Westkust) verkennen? Klik HIER wandelknooppunt website (wandelen langs knooppunten) Klik HIER voor wandelroutes in de buurt van De Panne. Met deze app kan je zelf je perfecte wandeling samenstellen. Je bepaalt zelf waar je wandelt en hoe lang je wandelt over de wandelpaden aan de Belgische kust.

Download de kustwandelroute app op Google Play en iTunes

Cultuurhuis de Scharbiellie, De Panne

In het cultuurhuis De Scharbiellie (as) vind je een permanent museum rond de Oceanische kunstcollectie van Paul Simpelaere uit De Panne. In 2000 kreeg de gemeente De Panne deze speciale collectie in langdurige bruikleen. Het museum bied ook ruimte voor wisselende tentoonstellingen en kleine culturele evenementen zoals concerten en poëzieavonden. Toegang is gratis!

Adres: Kasteelstraat 34, 8660 De Panne, België

Bovenstaande teksten zijn onder voorbehoud van wijzigingen.
Hoewel wij van deze website ons best doen om alle informatie zo goed en foutloos mogelijk te verwoorden, kunnen wij niet verantwoordelijk / aansprakelijk worden gesteld voor eventuele fouten.